Voedingspatroon

1. ALGEMEEN

Voeding kan ontregelde celdeling soms voorkómen, maar niet ongedaan maken. Bepaalde bestanddelen in de voeding kunnen de werking van kankerverwekkende stoffen tegengaan of de werking van de 'reparatiegenen' ondersteunen. Met name in groente en fruit zitten stoffen (vitamines, mineralen en zogeheten bio-actieve stoffen) die helpen voorkomen dat het DNA wordt beschadigd. Men kan het echter niet omdraaien. Een cel, waarvan het DNA is beschadigd en waaruit een tumor is ontstaan, geneest niet door een goede voeding of dieet, eventueel aangevuld met vitamines, mineralen of voedingssupplementen. Daarvoor zijn behandelingen zoals een operatie, bestraling of chemotherapie nodig.

Goede en gevarieerde voeding is wél een voorwaarde om in een goede conditie te blijven als u kanker heeft. U kunt daardoor de antitumor behandelingen beter aan. U heeft minder kans op ernstige bijwerkingen en voelt zich ook prettiger.
Toch zijn er in de loop van de tijd alternatieve diëten ontwikkeld, die claimen een gunstig effect op het verloop van kanker te hebben.

De volmaakte uniforme voeding is een illusie, omdat voeding aangepast dient te worden aan leeftijd, fysieke inspanning en vele andere factoren. Dat neemt niet weg, dat gezonde voeding aan onvoorwaardelijke criteria moet voldoen:

1. Compleet:
Alle elementen, die het lichaam nodig heeft onder alle omstandigheden, moeten aanwezig zijn in de voeding.

2. Evenwicht:
Er dient een verantwoorde kwantitatieve verhouding te bestaan tussen alle elementen in onze voeding.

3. Kwaliteit:
De elementen dienen van hoge kwalitatieve waarde te zijn.

4. Energie:
De voeding moet aangepast zijn aan de energiebalans, d.w.z. de calorische waarde van onze voeding mag niet meer dan incidenteel de dagelijkse energiebehoefte van ons lichaam overschrijden.
Heel uitdrukkelijk is hier de term:elementen gebruikt, welke meer betekent dan macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten), die een calorische waarde vertegenwoordigen. Tot de elementen in onze voeding mogen ook worden gerekend vezels en andere substanties zoals coffeïne, bepaalde voedingsadditieven, conserveringsmiddelen en de honderden voor het leven essentiële stoffen, die op zich geen voedingswaarde bezitten.

Hier een aantal algemene richtlijnen die kunnen helpen in de (preventieve) strijd tegen kanker en die in onze ogen wel nuttig zijn om te weten:
· Drink weinig of geen alcohol (beperk alcohol tot rode wijn)
· neem veel lichaamsbeweging
· eet veel groenten en fruit, tenminste 5 porties per dag en varieer
· gebruik olijfolie om in te bakken en in salades als dressing
· eet vezelrijk en drink minimaal 1,5 tot 2 liter zuiver water per dag
· eet niet te veel calorieën

2. VOEDINGS-SUPPLEMENTEN

Voor diegenen die denken dat voedingssupplementen en vitaminepillen het antwoord en de oplossing zijn voor onze gezondheid........Wetenschappelijk onderzoek door een aantal toonaangevende instituten heeft aangetoond, dat de meeste voedingssupplementen,helaas meestal niet het beoogde effect hebben en vaak alleen maar "dure" ontlasting produceren.Van de (veelal chemische) vitaminen en anti-oxidantyen, die voornamelijk geïsoleerd ingenomen worden, wordt naderhand bij onderzoek weinig teruggevonden in het bloed. (lage bio-availability)Bij supplementie is het vooral belangrijk ook allerlei andere stoffen (micro-nutrienten) naar binnen te krijgen, die zo belangrijk zijn voor transport, bescherming en optimale opname van deze belangrijke voedingsstoffen.Het is bekend dat veel van onze essentiële voedingsstoffen en vitaminen voorkomen in plantaardig voedsel; het is ook bekend dat plantaardig voedsel ons in hoge mate beschermt zowel tegen welvaartsziekten als tegen andere dagelijkse ongemakken en kwalen. De WHO (world health organisation) raadt dan ook een minimale dagelijkse inname aan van minimaal 500 gram verschillende soorten vers fruit (!!) en een varieteit van 500 gram rauwe groenten. Dit alles om onze kansen op een aantal welvaartsziekten met zo'n 60% te verkleinen. Het samenspel tussen alle stoffen (phytochemicaliën), die een (levende) plant (groente & fruit) bevat, is dus, zoals eerder gezegd, belangrijk voor een optimale opname door ons lichaam en voor een goede balans ......... dus om gezond te blijven.Vergelijk het met een concert; als je uit het sympfonie-orkest een van de instrumenten verwijderd klinkt het resultaat ineens minder goed. Ons lichaam is te vergelijken met de motor van een auto; als je voortdurend de verkeerde olie en benzine gebruikt, zullen de onderdelen sneller slijten.....en uiteindelijk zal je auto stoppen. Helaas kunnen we met onze moderne life-style, niet meer de aandacht geven aan onze voeding die nodig is voor onze gezondheid en welzijn; ons leven en onze voeding zijn gericht op "snel" en "gemak" en we zijn enorm ver afgegroeid van, het bijna de hele dag bezig zijn met het vergaren van natuurlijk voedsel.De oplossing voor een optimale gezondheid, is het vergroten van je bewustzijn over voeding en levensstijl, zonder dat je "genieten" (want dat is ook gezond) uit het oog verliest. Aangevuld met verantwoorde supplementen.(we kunnen helaas de natuur en ons lichaam niet voor de gek houden). Supplementie dus ook ALLEEN als aanvulling op goede voeding en voedings- en levensgewoonten.Nog steeds geldt dat iemand die alles goed (??) en zeer bewust doet geen supplementie nodig heeft, maar helaas is de realiteit dat tegenwoordig bijna niemand, (door genoemde omstandigheden) zijn dagelijks benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarbij hebben we allemaal steeds meer van bepaalde voedingsstoffen nodig om ons te wapenen tegen nadelige invloeden van buitenaf (roken, straling, vervuiling etc. etc.).

3. ORTHOMOLECULAIRE GENEESKUNDE

Bij de orthomoleculaire geneeskunde gaat men ervan uit dat het lichaam over de optimale hoeveelheid voedingsstoffen moet kunnen beschikken om ziekten te voorkomen of te genezen. Voor een aangepaste optimale voeding kan men steeds terecht bij een diëtist, doch om voeding als medicijn te gebruiken moet men beroep doen op een orthomoleculaire arts.Dit kan dan een ondersteunende en aanvullende behandeling zijn bij kankerbestrijding.
Met reguliere geneeskunde, goede voeding en orthomoleculaire geneeskunde krijgt men een volledige aanpak van de ziekte.

4. ALTERNATIEVE DIËTEN

Bij kanker en de kankerbehandeling zijn er voortdurend nieuwe theorieën om kanker te genezen of effectiever terug te dringen. Een theorie kan pas als behandeling worden aangeraden als de werkzaamheid onder goede controle en toetsing is vastgesteld en tot betere resultaten of tot minder bijwerkingen leidt. Omdat de Moerman- en Houtsmullertheorie nooit door hun behandelaars zijn getoetst op hun resultaten, zijn er geen medische redenen om deze diëten aan te raden.
Toch vinden patiënten met kanker het soms prettig om een dergelijk dieet te volgen, omdat het hun het gevoel geeft zelf iets aan de ziekte te doen. De werkzaamheid van de therapie zit in datgene dat de patiënt er zélf in ziet.

Zijn er reden om een alternatief dieet af te raden?
Iets anders is de vraag of het Moerman- of Houtsmullerdieet kwaad kan. Dat blijkt veelal niet het geval. Ook met deze diëten is het mogelijk om een goede en gevarieerde voeding samen te stellen. Een voorwaarde is wél dat u over een goede eetlust beschikt en uw spijsverteringskanaal goed functioneert. Het lichaamsgewicht geeft aan of er voldoende voeding binnenkomt. Wekelijks wegen of het gewicht stabiel blijft, is een goed controlemiddel. Het kan echter zijn dat u door uw ziekte veel moeite heeft met eten. Het kan ook zijn dat u ten gevolge van een operatie, de bestraling of chemotherapie niet normaal mag of kunt eten. Uw voeding moet dan aan uw medische en persoonlijke situatie worden aangepast. Wanneer u een bepaald dieet volgt is het daarom verstandig om dit met uw diëtist te bespreken.
Het volgen van een streng dieet en de hoge kosten van de aanvullende preparaten kunnen een zo grote belasting zijn, dat u er zich niet goed bij voelt. Steeds moet u afwegen of de alternatieve therapie brengt wat u ervan verwacht.

5. Gerelateerde websites

· Wat hebben voeding en kanker met elkaar te maken? 

· Herbalife

· Vita-Send

· Kanker Actueel

· Voedingstherapie binnen de biologische combinatiebehandeling ...