wildgroei

NHL - Gevolgen

De ziekte kan op toevallige wijze worden ontdekt tijdens een systematisch onderzoek, of bij een verandering in de algehele toestand (moeheid, verlies van eetlust, vermagering, koorts, zweten ), maar uit zich vaak in aan de plaats van het lymfoom gerelateerde verschijnselen.

Lichamelijke klachten en afwijkingen

· Gezwollen klieren zijn een veel voorkomend symptoom. Verschillende oppervlakkige lymfknopen worden groter van omvang, en zijn des te verdachter als ze asymmetrisch, stevig aanvoelend, pijnloos en niet ontstoken zijn. Soms zijn ze gevoelig. Dit is de meest voorkomende uiting van de ziekte.

· Symptomen aan het spijsverteringsstelsel , deze zijn het gevolg van een lymfoom in het spijsverteringskanaal, of aantasting van aan het spijsverteringskanaal gerelateerde lymfklieren. Er kunnen dan buikpijnen worden waargenomen , met misselijkheid en braken, miltvergroting en leververgroting.

· Ademhalingssymptomen zijn het gevolg van lymfeknopen tussen de longen die in omvang zijn gegroeid en op een röntgenfoto van de borstkas zichtbaar zijn. De verschijnselen zijn hoofdzakelijk ademnood in liggende positie.

· Daarnaast kunnen botpijnen worden waargenomen en aantastingen van de huid, gedeelten van KNO ( amandelen of keelholte ) en de schildklier. Verder kan het lymfoom ontdekt worden in het stadium van overwoekering van het beenmerg. De diagnose wordt bevestigd door weefselonderzoek van lymfklieren of van het aangetast orgaan.

Psychische klachten en problemen

De lichamelijke problemen die met NHL gepaard gaan, alsook met de behandeling ervan, kunnen ook hun weerslag hebben op de psyche van de patiënt. Zo kan het verlies aan energie leiden tot het frustrerend gevoel van "wel willen maar niet kunnen". Buitenstaanders begrijpen dit niet altijd en het is ook moeilijk uit te leggen omdat de patiënt zelf niet goed weet wat er juist aan de hand is en daardoor soms twijfelt aan zichzelf.

Sommige lichamelijke afwijkingen kunnen ook leiden tot afhankelijkheid van derden. Bovendien ondermijnt pijn het lichaam wat eveneens tot vermoeidheid kan leiden, maar ook tot gebrek aan eetlust, slaapstoornissen en zo oorzaak kan worden van een depressie.

De psychische gevolgen hebben ook te maken met gevoelens van angst en onzekerheid. Die zullen in meer of mindere mate de gedachten van de patiënt beïnvloeden en soms zelfs beheersen.

Heden en toekomst staan immers onder druk tengevolge van de onzekerheid en angst voor wat komen gaat: pijn, invaliditeit, lijden, afhankelijkheid?
De confrontatie met NHL veroorzaakt vanwege het verlies van zekerheden ook een rouwproces: de zekerheid van de gezondheid, van een lang leven, van een lichaam waarop men kan rekenen, is plots weg. Dit proces gaat dikwijls gepaard met gevoelens van ongeloof, boosheid en machteloosheid.

Rouwen is een soort "herkauwen" van de gevoelens die met de ziekte te maken hebben, tot ze verwerkt zijn. Hoe sterk het leven van de zieke door deze gevoelens wordt beheerst en hoe die ermee omgaat, wordt deels bepaald door zijn karakter - optimistisch of pessimistisch - en met zijn manier van overleven.

Daarom is het belangrijk dat de patiënt niet aarzelt om over deze problemen met zijn arts te praten, zodat die eventueel kan doorverwijzen naar een psychotherapeut, psycholoog, zelfhulpgroep of patiëntenvereniging.

De relatie tussen de patiënt met NHL en zijn naaste omgeving - partner, kind, familielid of vriend - is eveneens van het grootste belang. Die moet zo harmonieus mogelijk verlopen. De basis hiervoor is wederzijds overleg. Communicatie is daarbij het sleutelwoord.

De patiënt kan terecht bij Wildgroei. Onze organisatie kan U mogelijk zonder opdringerig te zijn van dienst zijn. U ontmoet er lotgenoten, mensen die genezen zijn, mensen die vechten om te overleven.