wildgroei

NHL - Bepaling

Bepaling

Non-Hodgkin-lymfoom is een maligne aandoening van rijpere lymfocyten.

Acute lymfatische leukemieën zijn woekeringen van onrijpe lymfocytaire cellen uit het beenmerg. Non-Hodgkin-lymfomen (NHL) zijn woekeringen van rijpere lymfocytaire cellen, dwz cellen die de vroege beenmergfase van de lymfocytopoëse reeds hebben doorlopen. Vroeger werden deze maligniteiten (meer correct) lymfosarcomen genoemd. Het zijn monoklonale expansies van B-cellen (B-NHL) of T-cellen (T-NHL).

Behalve in het geval van het met Epstein-Barr-virus geassocieerde Burkitt-lymfoom, het zeldzame humane herpesvirus 8 (HHV8) geassocieerde 'primary effusion lymphoma' en het HTLV-l-T-cellymfoom, is de oorzaak van NHL onduidelijk.

Deze tumoren worden, evenals andere hematologische en niet hematologische maligniteiten, veroorzaakt door verworven chromosomale afwijkingen.

NB: zeer zelden is het NHL het gevolg van een woekering van histiocyten (weefselmacrofagen): maligne histiocytose. Hieronder ziet u foto's van preparaten afkomstig van twee verschillende patiënten met een grootcellig B-cel-non-Hodgkin-lymfoom. Grote polymorfe blastaire cellen vormen het leeuwendeel van de celpopulatie. In het beeld rechtsboven is een mitose te zien. De kernen van de blasten bevatten vaak multipele nucleoli, een kenmerk voor centroblasten: centroblastair NHL.

Links het deppreparaat van een normale 'reactieve' lymfklier. Er zijn vooral kleine en grote lymfocyten te zien, en ook enkele grote blastaire cellen afkomstig uit kiemcentra: centroblasten. Rechtsboven een uitstrijkpreparaat van een lymfklierpunctaat, linksonder een cytospinpreparaat van lymfkliercellen.

Overigens worden in de nieuwe WHO-classificatie (zie later) het centroblastaire en het immunoblastaire NHL samengevoegd in de groep van de grootcellige B-cel-NHL.

Afbeelding verwijderd.