• De erfenis van Thomas Hodgkin
  De erfenis van Thomas Hodgkin

  In De erfenis van Thomas Hodgkin; Diagnose, behandeling en gevolgen van lymfklierkanker (ISBN 90-9013630-4, 160 pagina’s) komen in 28 hoofdstukken alle aspecten aan de orde van Hodgkin- en non-Hodgkinlymfomen. Nauwgezet wordt ingegaan op het onderscheid tussen de verschillende soorten lymfklierkanker en hun specifieke behandeling, radiotherapie, chemotherapie, beenmerg- en stamceltransplantatie, de gevolgen van de behandeling op korte en op langere termijn, vermoeidheid, onvruchtbaarheid, sociaalpsychologische en maatschappelijke gevolgen, lotgenotencontact, enz.

  Vele patiënten en ex-patiënten vertellen openhartig over hun ervaringen. Ook partners, ouders en kinderen komen aan het woord.

  In het boek zijn praktische adviezen opgenomen om de bijwerkingen van de behandeling te doorstaan en over de omgang met de huisarts en de specialist. Een uitgebreide verklarende woordenlijst en een literatuuroverzicht completeren dit boek over lymfklierkanker.

  https://jeroenterlingen.nl/site/boeken-over-kanker/de-erfenis-van-thomas-hodgkin/

 • Hematologie
  Hematologie

  Bloed heeft op allerlei manieren een sleutelrol in de fysiologie van het menselijk lichaam. Het terrein van de klinische hematologie bestrijkt immers een breed palet van aandoeningen die uitwaaieren van zeldzame aangeboren ziekten, via de veelvoorkomende trombose en embolie, tot een gevarieerd scala aan kwaadaardige ziekten (ALL, CML, Hodgkin, Non-Hodgkin, Kahler) met een zeer pluriform beloop.

  De hematoloog houdt zich bezig met bloedtransfusie, stolling, stamceltransplantatie, immunotherapie, moleculaire therapie en chemotherapie. Hematologie is daarom bij uitstek een multidisciplinair vakgebied. Niet alleen de klinisch hematoloog is gebiologeerd door (ziekten van) het bloed maar ook de patholoog, de klinisch geneticus, de immunoloog, de viroloog, de microbioloog, de radioloog en de nucleair geneeskundige. Ook elke klinische specialist heeft frequent 'translationeel' te maken met hematologie, evenals meer generalistische artsen als de internist en de huisarts.

  Aan het hier gepresenteerde Handboek hematologie hebben een zeventigtal vooraanstaande auteurs met deskundigheid op diverse specialistische vakgebieden bijgedragen.

  Verkrijgbaar bij Bol.com

 • Immuum voor Kanker?
  Kanker met een kleine k

  Immuun voor kanker

  Verhalen over wetenschap, mensen en verbeelding

  Tessa Kerre

  Tessa Kerre (1972) is hematoloog. Ze is als kliniekhoofd werkzaam in het UZ Gent en is hoofddocent aan de Universiteit Gent. Ze doet al jaren onderzoek naar immunotherapie voor kanker. Communiceren met haar patiënten, hun naasten en het brede publiek op een heldere, open, en warme manier is voor haar een cruciaal onderdeel van haar job. Professor Tessa Kerre werd bekend door haar deelname aan de reeks Topdokters op VIER.

  Hoe we kanker kunnen delen, vertellen en verbeelden

  De wetenschap heeft de laatste jaren heel veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen kanker. Met immunotherapie, bijvoorbeeld. Toch blijft er een taboe rusten op de ziekte.

  Professor en topdokter Tessa Kerre wil dat taboe doorbreken door een verhaal van hoop te brengen zonder te rooskleurig te zijn. Ze doet dat op verschillende manieren. Met woorden die de wetenschap rond kanker, het immuunsysteem en immunotherapie in mensentaal uitleggen. Met getuigenissen van kankerpatiënten en verhalen vanuit de omgeving van de patiënt en de zorgverlener. En met prachtige beelden van onder andere Nathalie Carpentier, Kristien Aertssen en B. Carrot.

  Tessa Kerre wil met Immuun voor kanker? de ziekte bespreekbaar maken, en de angst en de eenzaamheid verkleinen; de pijn en het verdriet tonen, maar ook de schoonheid. En helpen om hoopvol naar de toekomst te doen kijken. Zodat kanker niet langer met een grote 'K' geschreven moet worden.

  Afwerking: Paperback

  Aantal pagina's: 320

  Afmetingen: 245x175

  Verschijningsdatum: 16/06/2021

  EAN: 9789401462488

  Nur-code: Geneeskunde algemeen

  Uitgever: Academia Press

 • Meer dan mijn ziekte
  Meer dan mijn ziekte

  Wat weten we over de kwaliteit van ons gezondheidssysteem? Is het de nieuwe standaard dat patiënten participeren of zijn er ook grenzen aan participatie? Zijn ervaringsdeskundigen betweters, pottenkijkers of experten?

  In het boek ‘Meer dan mijn ziekte’ zoekt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform, naar antwoorden op actuele vragen uit het gezondheidsbeleid met patiëntenverenigingen, beleidsmakers, vertegenwoordigers van de zorgsector en academici.

  Ze vertellen over de impact van hun ziekte, maar ook hoe ze verder gaan met hun leven. Benieuwd naar het boek? Surf naar de website van het http://vlaamspatientenplatform.be/blogs/boek-meer-dan-mijn-ziekte-voorgesteld

  Auteur: Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaamse Patiëntenplatform

  ISBN: 9789401458702

  Publicatiedatum: september 2019

  pagina's: 160

  Uitgeverij: Lannoo Campus

  Prijs: 1e editie, €24,99 Patiëntenverenigingen en hun leden ontvangen 10% korting